2018年11月13日

マンションかんころ Dried sweet potate in building

芋の皮をむく peel off the skin of sweet potate
薄く切って、ゆがく sliced them and boiled
並べて、干す let them dry in the cool air under the sunshine tomorrow
茹で汁を煮詰めて、ぎょうせんにしてみる tried to make natural candy from left of boiled water
ふと、「カンコロ、家でやってみようか」という話になった。

わが家は、ベランダに置いた、プランターの野菜が、
ことごとく、折れてしまうほどの、
海風が、下から吹き上げる、斜面のマンションの13階だ。

もしかしたら、カンコロ向きかもしれない。

包丁で切った、芋は、厚さが一定にならず、
「ああ、芋カンナが欲しいなあ」
と思った。
買うかもしれない。

合計3個の芋を、とりあえず、干してみる。
明日は、天気だし、いい感じに、乾いてくれたらなあ、と思う。

We decided to make dried sweet potate (kankoro)
at our house balcony.
We got very tough wind from ocean, so could be suitable for dried potate.

I know that the best place to make dried potate are Goto islands,
but it is just difficult for us to be there when the climates are perfect
since we need to catch the ship to there.

Satsuki-san told me that she was always talking with climates
to do farming, or making food etc.
It is possible and much easier if you live there.
I realised it when I did these at home.

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